گاهی وقتا ممکنه به هر دلیلی مجبور بشی که گوشی اندرویدیت رو روت کنی. اما متاسفانه باید بهت بگم که روت کردن گوشی اندرویدی باعث پایین اومدن سطح امنیتی گوشی میشه و احتمال نفوذ به گوشیهای روت شده خیلی بالاتره. در نتیجه مثلاً یه سری از بانکها اپلیکیشنهای بانکیشون رو جوری طراحی کردند که قابلیت نصب روی گوشیهای روت شده رو ندارند تا از افشای اطلاعات بانکی کاربر پیشگیری به عمل بیارن. از اونجایی که حفظ اطلاعات موجود روی گوشیهای هوشمند دغدغه همه مردمه و همه دوست دارند اطلاعات مهمشون رو از معرض سرقت دور نگه دارند، در نتیجه بهتره کسایی که گوشیشون رو روت کردن یه سری راهکارها و ترفندها رو برای افزایش سطح ایمنی گوشیشون به کار ببرند.
به همین خاطر من تو این مقاله قصد دارم راهکارهایی که برای ایمن سازی گوشیهای روت شده به کار گرفته میشه رو برات عنوان کنم تا به کارگیری این راهکارها بتونی امنیت گوشی اندرویدیت رو بالا ببری و از اطلاعات مهمت محافظت کنی. اگه تو هم دوست داری این راهکارها و ترفندها رو یاد بگیری، با من در ادامه مقاله همراه باش.
فهرست مطالب:
استفاده از برنامه ها و روش های امن برای روت گوشی
بررسی سطح دسترسی برنامه ها
دانلود برنامهها از منابع معتبر
استفاده از فایروالها برای افزایش امنیت گوشی های روت شده
دی اکتیو کردن USB Debugging Mode
آپدیت نگه داشتن گوشی
تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات روی گوشی
نحوه UnRoot کردن گوشیهای اندرویدی
جمع بندی
استفاده از برنامه ها و روش های امن برای روت گوشی
اگه میخوای گوشی یا تبلت اندرویدیت رو روت کنی باید حتماً از یه اپلیکیشن مطمئن برای انجام این کار استفاده کنی. لازمه بدونی که اپلیکیشنی که برای روت کردن گوشی استفاده میشه دسترسی زیادی به گوشی داره و حتی میتونم بگم که سطح دسترسی اون از خود تو به گوشیت هم بالاتره. در واقع این اپلیکیشنها به همه بخشهای گوشی مثل مخاطبین سیو شده بر روی گوشی، فایلها و فیلمهای ذخیره شده بر روی گوشی و مواردی از این دست دسترسی دارند. این اپلیکیشنها میتونن بدون اینکه خود شخص متوجه بشه تو پس زمینه گوشی اجرا بشن و روی بقیه اپلیکیشنهای در حال اجرا نظارت داشته باشند. متاسفانه اپلیکیشنهای زیادی برای روت کردن گوشی به بازار عرضه شده که بعضی از اونها آلوده به باج افزار هستند و هکرها از این راه میتونن اقدام به هک کردن گوشی کاربران کنند و به اطلاعات مهم اونها دسترسی داشته باشند.
پیشنهاد مطلب : نحوه غیرفعال کردن اپ های پیشفرض اندروید
پس بهتره حتماً از اپلیکیشنی برای روت کردن گوشی استفاده کنی که اون اپلیکیشن کاملاً معتبر و شناخته شده باشه و حتماً اون اپلیکیشن رو از سایتهای معتبر دریافت کرده باشی.
در کل توصیه من بهت اینه که به هیچ عنوان از اپلیکیشنهای ناشناخته و جدید برای انجام این کار استفاده نکنی و ریسکش رو نپذیریو اگه شک داری که اپلیکیشنی که برای روت کردن گوشی داری ازش استفاده میکنی، آلوده به باج افزار هست یا نه بهتره اپلیکیشن SuperUser یا SuperSu رو از گوگل دانلود و اون رو روی گوشیت نصب کنی. این اپلیکیشن بهت کمک میکنه تا اپلیکیشن های مخرب گوشی رو شناسایی کنی و سریعاً اونها را از روی گوشیت حذف کنی. نرمافزار SuperUser یا SuperSu کار مدیریت دسترسی بقیه نرمافزارها به روت اندروید رو بر عهده داره.
بررسی سطح دسترسی برنامه ها
تنوع اپلیکیشنهای اندرویدی موجود در بازار به قدری زیاده که خیلی از کاربرا ممکنه برای دانلود و نصب اونها بر روی گوشی وسوسه بشن. مخصوصاً اگر این اپلیکیشنها در نسخه رایگان به بازار عرضه بشن دیگه این میزان وسوسه چندین برابر بیشتر هم میشه! اما باید بهت بگم که بعد از اینکه گوشی اندرویدیت رو روت کردی، نصب هر اپلیکیشن ناشناخته ای روی گوشی میتونه گوشیت رو در معرض خطر قرار بده. همونطور که میدونی خیلی از نرمافزهایی که الان توی بازار وجود دارند موقع نصب از کاربر میخوان که به اونها اجازه دسترسی به قسمتهای مختلف گوشی رو بده و در صورتی که کاربر این اجازه رو به اون اپلیکیشن نده، اپلیکیشن اجازه استفاده از امکاناتش رو به کاربر نمیده.
پس دیگه نباید مثل قبل خیلی سریع این اجازهها رو به اون اپلیکیشن بدی و حتماً اپلیکیشنهایی مثل SuperUser یا SuperSu رو روی گوشیت نصب داشته باش تا بتونن اپلیکیشنها رو بررسی کنند و در صورت مشاهده موارد مشکوک، بهت اخطارهای لازم برای حذف اون اپلیکیشن از روی گوشی رو بدن.
توصیه من بهت اینه که موقعی که یه اپلیکیشن رو روی گوشی میخوای نصب کنی، خیلی سریع مراحل نصب رو جلو نری و حتماً دسترسیهایی که اپلیکیشن موقع نصب ازت میخواد رو بهش توجه کنی. اگه فکر کردی یه اپلیکیشن دسترسیهای عجیب غریبی ازت میخواد، بهتره از ادامه نصب اون برنامه روی گوشیت پیشگیری به عمل بیاری. مثلاً فرض کن که میخوای یه اپلیکیشن آب و هوا روی گوشیت نصب کنی، اما این اپلیکیشن موقع نصب ازت میخواد که دسترسی به دوربین و یا محتوای پیامکها رو بهش بدی. خوب از اونجایی که عملکرد این اپلیکیشن هیچ ربطی به این قسمتهای گوشی نداره، به احتمال زیاد اون برنامه مخربه و باید از نصبش روی گوشی خودداری کنی. هر از چند گاهی نرمافزارهایی که روی گوشیت نصب کردی رو بررسی کن و اون نرمافزارهایی که دیگه ازشون استفاده نداری رو از روی گوشیت حذف کن. با این کار علاوه بر بالا بردن امنیت گوشیت، باعث میشی که فضای آزاد گوشیت هم بالا بره و سرعت گوشیت هم افزایش پیدا کنه.
بیشتر بخوانیم: گوشی های اندرویدی برای امنیت کاربرانش اجازه نصب برنامه از منبع ناشناخته رو نمیده در مقاله مجوز نصب برنامه رو فعال کنیم یاد خواهیم گرفت چگونه این کار رو انجام بدیم
دانلود برنامهها از منابع معتبر
اگه قبل از اینکه گوشیت رو روت کنی برای دانلود و نصب اپلیکیشنها بر روی گوشیت به هر منبعی که دم دستت بود مراجعه میکردی و برنامههای مد نظرت را از اونجا دانلود میکردی، دیگه حالا نمیتونی این کار رو انجام بدی! چون نصب برنامه از منابع نامعتبر میتونه عواقب جبران ناپذیری برات به دنبال داشته باشه. بهترین منبعی که میتونی ازش برنامهها و اپلیکیشنهای مختلف رو دانلود و نصب کنی، فروشگاه Google Play هست. توی این فروشگاه تقریباً همه برنامهها و بازیهایی که فکرش رو بکنی گنجونده شده و خیلی راحت میتونی نرمافزار یا بازی مد نظرت رو با یه جستجوی ساده توی این فروشگاه پیدا کنی. اما متاسفانه چند سالیه که این فروشگاه برای کاربران ایرانی به دلیل تحریمهای دوجانبه از دسترس خارج شده و همین موضوع باعث شده تا کاربران ایرانی به جای استفاده از این منبع معتبر و غنی، سراغ منابع دیگه برای دانلود اپلیکیشن ها و بازیهای مد نظرشون برن.
اما به هیچ عنوان این روش، روش امن و مطمئنی نیست و توصیه من بهت اینه اصلاً سراغ این روش نری. دلیلشم اینه که گوگل قبل از اینکه یه برنامه رو تو فروشگاهش منتشر کنه، با یه سری قوانین سختگیرانه اون برنامه رو از هر لحاظ مثل آلودگی به ویروس و بدافزار و تروجان بررسی میکنه و در صورتی که هیچ مشکل امنیتی در اون وجود نداشته باشه، جواز انتشار اون در گوگل پلی صادر میشه. گوگل حتی به این موضوع بسنده نمیکنه و بعد از اینکه اپلیکیشن رو در مارکتش منتشر کرد، بازم کار نظارت و بررسی اون رو ادامه میده. شرکت گوگل در هر روز حدود ۵۰ میلیارد اپلیکیشن مختلف رو تو دستگاههای متصل به فروشگاه نرمافزاری مورد تست و بررسی قرار میده تا در صورت وجود هر نوع مشکل در اونها نسبت به حذف این اپلیکیشنها از روی فروشگاهش اقدام کنه.
این در حالیه که توی بقیه مارکتهای متفرقه خیلی راحت اپلیکیشنهایی که به ویروس و بدافزار آلوده هستند در دسترس کاربران قرار داده میشن و کاربر با دانلود و نصب اونها بر روی گوشی، دستگاه خودش رو در معرض خطر و آسیب قرار میده. متاسفانه توی یه سری کشورها تو اپلیکیشنهای محبوب دستکاریهایی انجام شده و با قرار دادن این اپلیکیشنها تو مارکتهای متفرقه، خیلی راحت میتونن گوشی طرف رو کنترل کنند. پس به هیچ عنوان نباید هیچ فایل APK اندرویدی را از منابع ناشناخته و متفرقه دانلود و روی گوشی و تبلتت نصب کنی.
استفاده از فایروالها برای افزایش امنیت گوشی های روت شده
راهکار دیگهای که برای افزایش سطح ایمنی گوشیهای هوشمند اندرویدی روت شده به کار گرفته میشه اینه که یه نرمافزار فایروال یا دیواره آتش روی گوشی نصب کنی. یکی از بهترین نرمافزارهای فایروال موجود در بازار برای گوشیهای اندرویدی، نرمافزار AFWall+ هست.
این نرمافزار با کنترل و مدیریت ارتباطات ورودی و خروجی دستگاه اقدام محافظت از اطلاعات موجود بر روی گوشی میکنه و بهت این اجازه رو میده تا خودت مشخص کنی که اون نرمافزار به اینترنت دسترسی داشته باشه یا نه. پس اگه فکر میکنی عملکرد یه برنامه مشکوکه ولی به امکانات موجود در اون برنامه احتیاج داری، میتونی با استفاده از نرمافزارهای فایروال دسترسیهای اون برنامه به دیتا، شبکه و وایرلس رو محدود یا مسدود کنی.
دی اکتیو کردن USB Debugging Mode
اگه تو هم جزو اون دسته از افراد هستی که به تنظیمات پیشرفته گوشی اندرویدیت دست زدی، به احتمال زیاد تا حالا USB Debugging رو توی این قسمت دیدی. USB Debugging که تو منوی Android Developer Option وجود داره عملکردش با اون چیزی که اغلب کاربرا فکر میکنند متفاوته. بیشتر کاربرا فکر میکنند که این گزینه به معنی حالت اشکال زداییه و با فعال کردنش میتونن مشکلاتی که تو گوشیشون به وجود اومده رو برطرف کنند. اما در اصل این گزینه برای برنامه نویسان و تولید کنندگان نرمافزار کاربرد داره و این افراد در مواقعی که قصد توسعه سیستم عامل اندروید رو دارند، با فعال کردن این گزینه اجازه دسترسی به فایلهای سیستمی گوشی رو به کاربر میدن و کاربر با آزادی عمل میتونه کارهای مد نظرش رو تو گوشی انجام بده.
در مواقع فعال بودن این گزینه نرمافزارهای رایانهای با استفاده از کابل usb توانایی برقراری ارتباط با گوشی رو خواهند داشت. پس USB Debugging یه راه واسه برقرار کردن ارتباط بین دستگاههای اندرویدی با SDK اندروید که کیت توسعه نرمافزاری اندرویدیه با استفاده از کابل usb هست. در صورت فعال بودن این گزینه به دستگاههای اندرویدی اجازه داده میشه تا اقدام به دریافت فایلها، دستورات و مواردی از این دست از کامپیوتر کنند و به کامپیوتر هم این اجازه داده میشه تا اطلاعات مهم دستگاههای اندروید مثل فایلهای لوک رو ازشون دریافت کنند. در مواقعی که قصد استفاده از امکانات و قابلیتهای این گزینه رو نداری، پیشنهاد میکنم برای افزایش سطح ایمنی گوشیت این گزینه را غیر فعال کنی. برای انجام این کار هم کافیه تاگل قرار گرفته مقابل اون رو به سمت چپ بکشی تا این گزینه غیر فعال بشه.
گزینه USB Debugging برای sync کردن اطلاعات بین گوشی و کامپیوتر کاربرد داره. حتی ممکنه موقع فعال بودن این گزینه یه سری برنامههای ناخواسته بدون اطلاع شما روی گوشی نصب بشن و اطلاعات مهمی مثل کلمات عبور و نامهای کاربری درون این برنامهها ذخیره شده و بعداً در دسترس هکرها قرار بگیرند. علاوه بر این امکان دسترسی به اطلاعات سختافزاری و لیست نرمافزارهای نصب شده بر روی گوشی در صورت فعال بودن این گزینه وجود داره. پس بهتره فقط وقتی که از این گزینه قراره یه استفاده خاص بکنی، نسبت به فعال سازی اون اقدام کنی تا بتونی امنیت اطلاعات موجود بر روی گوشیت رو حفظ کنی.
باید بهت بگم که فعال نگه داشتن همیشگی گزینه USB Debugging باعث میشه تا موقعی که از پورت usb برای اتصال دستگاه اندرویدی به یه دستگاه دیگه استفاده میکنی، گوشیت در معرض خطر قرار بگیره. البته اگه تو از پورت usb فقط واسه اتصال گوشی به کامپیوتر شخصی خودت استفاده میکنی، چندان خطری متوجهت نیست. اما اگه یه زمان خواستی گوشیت رو با یه پورت usb ناشناس به یه سیستم ناشناس وصل کنی، خیلی راحت اطلاعات شخصی گوشیت در معرض سرقت قرار میگیره و ممکنه یه سری نرمافزارهای مخرب وارد گوشیت بشه.
آپدیت نگه داشتن گوشی
متاسفانه گوشیهایی که روت میشن دیگه تو قسمت System Update نمیتونن به روز رسانیهای سیستم عامل اندروید رو دریافت کنند و امکان آپدیت کردن اونها به صورت OTA وجود نداره.
بنابراین کسایی که گوشیشون روت شده خیلی راحت مثل کاربران دیگه نمیتونن با استفاده از OTA برای به روز رسانی نسخه اندرویدشون و رفع مشکلات احتمالی موجود تو نسخههای قدیمی اقدام کنند. در نتیجه این افراد باید رام نصب شده بر روی گوشی رو چک کنند و با برقراری ارتباط با سازندگان و توسعه دهندگان اون، نسخههای جدید رام رو خودشون دریافت کنند و اون رو به صورت دستی روی گوشی نصب کنند. برای دریافت راهنمایی بیشتر درباره نحوه آپدیت کردن گوشی های اندرویدی روت شده میتونی با کارشناسان رایانه کمک با استفاده از تلفن های ثابت : 9099071540 و شماره: 0217129 برای ارتباط از طریق موبایل تماس بگیری تا به جواب سوالاتت برسی.
تهیه نسخه پشتیبان از اطلاعات روی گوشی
تا اینجای کار حتماً متوجه شدی که روت کردن معایب بسیار زیادی برای گوشی داره و میتونه عملکرد گوشیت رو از جهات مختلف تحت تاثیر قرار بده. اما در کنار این همه معایب، روت کردن گوشی یه مزیت هم داره و اون هم اینه که با روت کردن گوشی خیلی راحت میتونی اپلیکیشنها و نرمافزارهای پیش فرضی که روی گوشیت نصب شده و به صورت عادی امکان حذف اونها رو نداری رو حذف کنی. این نرمافزارها که Bloatware نام دارند معمولاً به وسیله شرکت سازنده گوشی به صورت دیفالت روی گوشی نصب شدند و خیلی وقتا ممکنه کاربر به خیلی از اونها نیازی نداشته باشه. اپلیکیشن Titanium Backup یه برنامه خوب برای پشتیبان گیری از همه دادههای مهم موجود بر روی گوشی های اندرویدیه.
پس بعد از روت کردن گوشی خیلی راحت میتونی این اپلیکیشن هارو از روی گوشی حذف کنی و فضای ذخیره سازی سیستمت رو آزاد کنی.
پیشنهاد من بهت اینه که قبل از اینکه برای انجام این کار اقدام کنی حتماً یه نسخه پشتیبان از اطلاعات خودت تهیه کنی. خوشبختانه امکان پشتیبانی از اطلاعات حساس در گوشیهای روت شده وجود داره و خیلی راحت میتونی از اطلاعات و دادههای مهم خودت بر روی گوشی نسخه پشتیبان تهیه کنی. اپلیکیشنهای مختلفی برای این منظور به بازار عرضه شدند که از اون جمله میتونم به اپلیکیشن dr.fone اشاره کنم این اپلیکیشن از محیط کاربری کاربر پسندی برخورداره و خیلی راحت با استفاده از اون میتونی کار پشتیبانگیری از دادههای مهم و حیاتی گوشی اندرویدیت را انجام بدی.
نحوه UnRoot کردن گوشیهای اندرویدی
بعضی وقتا ممکنه کسایی که گوشی خودشون رو روت کردن، بنا به هر دلیلی از انجام این کار منصرف بشن و بخوان گوشیشون رو به حالت قبلی برگردونن و دسترسی روت رو از بین ببرند. برای انجام این کار میتونی از نرمافزارهای خاصی که برای این منظور به بازار عرضه شدن استفاده کنی یکی از این نرمافزارها، نرمافزار Simply Unroot هست که بعد از نصب اون میتونی خیلی راحت گوشی رو به حالت اولیه برگردونی و بدون اینکه هیچ اطلاعاتی از روی گوشیت پاک بشه، گوشی خودت رو Unroot کنی. نکته مهمی که این وسط وجود داره اینه که اپلیکیشن فوق فقط کار Unroot کردن گوشی رو انجام میده. همونطور که تو متن مقاله هم بهش اشاره کردم، تو یه سری از روشهای روت، همزمان با روت شدن گوشی اپلیکیشنی به اسم SuperUser یا SuperSu هم روی گوشی نصب میشه که موقع Unroot کردن گوشی هنوزم روی گوشی به صورت نصب شده باقی می مونه. البته وجود این نرمافزار از این جهت که امنیت گوشی را بالا میبره روی گوشی میتونه مفید باشه.
ولی اگه میخوای از گارانتی گوشیت استفاده کنی، باید علاوه بر اینکه گوشیت رو با Simply Unroot ، Unroot میکنی، اپلیکیشنهایی مثل اپلیکیشن SuperUser که موقع روت کردن گوشی روی گوشی نصب شده رو هم حذف کنی. انجام این کار تو کارکرد گوشی یا تنظیمات و عملکرد گوشی تاثیری نمیذاره و هیچ فایلی هم از روی گوشی حذف نمیشه. البته ممکنه نتونی از این روش برای همه گوشیها استفاده کنی. اگه گوشی تو جزو اون دسته از گوشیهایی بود که از این قابلیت پشتیبانی نمیکرد، بهترین روشی که برای از بین بردن دسترسی روت میتونی به کار بگیری نصب مجدد رام گوشیه.
جمع بندی
از اونجایی که گوشیهای روت شده نسبت به گوشیهای روت نشده بیشتر در معرض هک شدن و افشای اطلاعات قرار دارند، در نتیجه بهتره از ترفندهایی که در این مقاله بهت یاد دادم برای ایمن سازی گوشیهای روت شدت استفاده کنی. در نظر داشته باش که روی گوشی اطلاعات مهمی مثل عکسها و فیلمهای شخصی، اطلاعات مربوط به حسابهای بانکی، پیامکها و مواردی از این دست وجود داره که در صورت سهل انگاری این اطلاعات خیلی راحت میتونه در دسترس افراد بیگانه قرار بگیره و تو رو دچار دردسر کنه. تو معمولاً برای ایمن سازی گوشی اندرویدی روت شده از چه راهکاری استفاده میکنی؟ اگه فکر میکنی راهکارت کاربردیه و توی این مقاله بهش اشارهای نشده ممنوع میشم اون رو در بخش کامنت به من و بقیه کاربرا آموزش بدی. در آخر میخوام ازت تشکر کنم که تا آخر این مقاله با من همراه بودی و امیدوارم تونسته باشم بهت کمک کنم که بتونی با آموزش راهکارهای عنوان شده در این مقاله، نسبت به ایمن سازی گوشی اندرویدی روت شدت اقدام کنی.
اگر سوالی درباره نحوه استفاده از هر یک از راهکارهای عنوان شده در این مقاله برای ایمن سازی گوشی اندرویدی روت شده داشتی، به راحتی میتونی با خدمات کامپیوتری رایانه کمک با استفاده از تلفن های ثابت : 9099071540 و شماره: 0217129 برای ارتباط از طریق موبایل تماس بگیری تا به جواب سوالاتت برسی و کارشناسان ما سوالاتت را در کمترین زمان پاسخ می دهند و ابهاماتت را برطرف می کنند.