تماس با کارشناس

فرق BIOS و uefi چیست؟ (تفاوت بایوس با یو ای اف آی)

از مجموعه مطالب آموزشی

فرق بایوس و uefi چیست؟ ما در این مقاله قصد داریم به بررسی تفاوت های بایوس و uefi  بپردازیم اما بهتر است قبل از این که به تفاوت میان این دو موضوع بپردازیم را با مفهوم بایوس و uefi آشنا کنیم، تا بتوانید درک بهتری نسبت به آن داشته باشید.

 

آنچه مطالعه میکنید

 یو ای اف آی یا Uefi چیست؟

آیا هر نسخه ویندوز از uefi پشتیبانی میکند؟

نوع فرمت هارد برای uefi چه باید باشد؟

بایوس یا Bios چیست؟

1 . کنترل سخت افزار های سیستم

2 . فعال سازی سخت افزار ها

3 . بررسی سلامت قطعات

اصلی ترین تفاوت bios و uefi در کامپیوتر و لپ تاپ

1 . پوشه uef یکی از اصلی ترین تفاوت BIOS با UEFI  کامپیوتر ویندوزی

2 . محدودیت نصب ویندوز، تفاوت دیگر UEFI و بایوس کامپیوتر

3 . تفاوت bios و uefi در امنیت دستگاه

4 .سرعت و عملکرد بایوس نسبت به یو ای اف آی

عبارت (dual-bios) به چه معنا است؟

پرسش و پاسخ تفاوت یو ای اف ای و بایوس کامپیوتر

کلام آخر

 

یو ای اف آی یا Uefi چیست؟

قبل از اینکه به این بپردازیم که فرق بایوس و uefi چیست؟ باید با مفهوم UEFI آشنا بشویم.

Uefi مخفف عبارت (UNIFIED extensible firmware interface) می باشد، به یاد داشته باشید که مدل توسعه یافته از (efi) را uefi می گویند.

سیستم های کامپیوتری و لپ تاپ ها به منظوری راه اندازی سیستم عامل و شناسایی قطعات سیستم از یک برد اصلی که نام آن مادربرد می باشد استفاده می کنند.

مادربرد نیز از نرم افزاری تحت عنوان بایوس استفاده می کند، جالب است بدانید که نرم افزار بایوس در سال های اخیر با پیشرفت هایی که داشته است توانسته امکانات جدید تری را شامل شود این نرم افزار uefi نام دارد.

 
 

گاها تکنولوژی uefi کابران را با یک سری مشکل مواجه می کند، این مشکلات معمولا در زمان هایی مانند نصب سیستم عامل بر روی سیستم اتفاق می افتد.

نصب سیستم عامل بر روی سیستم های پیرو از تکنولوژی uefi دارای ضوابط و شرایط مخصوص به خود می باشد که وجود کاستی در هر یک از این قوانین می تواند کاربران را در حین نصب سیستم عامل با مشکل مواجه کند. به طور کلی می توان مدل پیشرفته تر و البته با ویژگی های گوناگون تر بایوس را uefi دانست.

همان طور که پیش تر به آن اشاره کرده ایم بسیاری از کاربران به هنگام نصب سیستم عامل  بر روی uefi با مشکلاتی مواجه می شوند از این روی شما را با مواردی که در رفع این مشکلات یاری می کند آشنا خواهیم کرد.

✴️✴️ تماس با پشتیبان سخت افزاری رایانه کمک برای عیب یابی و تعمیرات کامپیوتر: ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129

 

آیا هر نسخه ویندوز از uefi پشتیبانی میکند؟

به یاد داشته باشید که تنها نسخه های خاصی از سیستم عامل ها وجود دارد که بر روی uefi قابل نصب می باشد. نسخه های ۳۲ بیتی ویندوز ۷ به قبل بر روی uefi قابل اجرا نخواهد بود.

بنابراین زمان تعویض ویندوز دستگاه خود حتما توجه داشته باشید. البته در صورت نصب نسخه قدیمی ویندوز روی دستگاه جدید خود هشدار این موضوع داده میشود که امکان دارد نتوانید بخش uefi به درستی دسترسی داشته باشید اما احتیاط شرط عقل است.

نوع فرمت هارد برای uefi چه باید باشد؟

اگر از نسخه های اولیه فرمت هارد فاکتور بگیریم، به دو دسته فرمت کلی GPT و MBR میرسیم که در هارد های ذخیره سازی اطلاعات امروزی بسیار رواج دارند.

نوع پارتیشن بندی دیسک سیستم باید از نوع (gpt) باشد تا امکان استفاده از قابلیت uefi کامپیوتر یا لپ تاپ خود را داشته باشید، در صورت نصب نشدن ویندوز بر روی دیسک، ممکن است دیسک از نوع (mbr) باشد.

حال که اندکی با مفهوم uefi آشنا شده اید ما قصد داریم تا توضیحاتی در خصوص بایوس در اختیار شما کاربران محترم رایانه کمک قرار دهیم.

حالا که متوجه شدیم یو ای اف ای ویندوز چیست حالا نوبت به شناختن بایوس است تا بتوانیم تفاوت این بایوس با یو ای اف ای در کامپیوتر و لپ تاپ امروزی را بهتر درک کنیم.

دوست داری بیشتر درمورد فرق gpt با mbr در فرمت بندی رو بدونی؟

 

بایوس یا Bios چیست؟

بایوس در لغت مخفف عبارت (basic input output system) می باشد. بایوس را می توان اولین برنامه ای که بعد از زمان روشن شدن سیستم های کامپیوتری اجرا می شود دانست.

در واقع بایوس یک (firmware) است که توسط یک تراشه و یا همان (chip) بر روی تمامی مادر بردهای سیستم های کامپیوتری قرار دارد، از دیگر وظایف بایوس می توان به موارد زیر اشاره کرد.

1 . کنترل سخت افزار های سیستم

این مورد را می توان جزو یکی از مهم ترین وظایف بایوس دانست به یاد داشته باشید که این امر به معنای بالا بردن کارایی نمی باشد و تنها منابع سیستمی را تحت کنترل قرار می دهد.

 

2 . فعال سازی سخت افزار ها

شاید در نظر اول گمان کنید که بایوس تنها در مادربرد سیستم وجود دارد اما جالب است بدانید که در قطعات دیگری مانند کارت گرافیک نیز بایوس وجود دارد. بایوس مادربرد، با شناسایی بایوس کارت گرافیک، این امکان را می دهد تا کاربران بتوانند تصویر را بر روی سیستم خود مشاهد کنند.

لازم به ذکر است بایوس در سیستم های جدید تر بر روی حافظه ی فقط خواندنی EPRom (flash) قرار گرفته است از این روی فعالیت هایی نظیر به روز رسانی، راحت تر انجام خواهد شد و در نتیجه مشکلات زودتر رفع خواهد شد.

 

3 . بررسی سلامت قطعات

در هنگام روشن شدن سیستم کامپیوتری و یا لپ تاپ بایوس به سراغ چک کردن وضعیت سلامت هر یک از قطعات کامپیوتری می رود و در صورت نبود مشکل شما می توانید ویندوز را بر روی صفحه ی سیستم خود مشاهده کنید.

اصلی ترین تفاوت bios و uefi در کامپیوتر و لپ تاپ

به طور کلی اصلی ترین شباهت bios و uefi این است که هر دو سیستمی برای مدیریت بخش های حیاتی کامپیوتر است. اما تفاوت های زیادی بین بایوس و یو ای اف آی است که در ادامه به برخی از آنها میپردازیم.

 

1 . پوشه uef یکی از اصلی ترین تفاوت BIOS با UEFI  کامپیوتر ویندوزی

برای این که در uefi فرمت های دی وی دی یا یو اس بی مورد نظر خود را بوت کنید حتما نیازمند پوشه ای به نام (efi) هستید به یاد داشته باشید که در این پوشه نیز فایل های مربوطه برای شناسایی مدیا بوتیبل  وجود دارند.

اگر در هر یک از این مواردی که به آن اشاره کرده ایم دچار مشکل شوند به طبع در نصب ویندوز نیز با مشکل رو به رو خواهید شد.

اما در بایوس پوشه ای به نام efi وجود ندارد بنابراین تنظیمات این بخش به صورت پیشفرض اعمال میشود و کاربر امکان ایجاد تغییر در آن را ندارد.

این موضوع یکی از اصلی ترین دلیل بایوس با UEFI است که نشان از محدود بودن اعمال تنظیمات در BIOS را به تصویر میکشد.

 

2 . محدودیت نصب ویندوز، تفاوت دیگر UEFI و بایوس کامپیوتر

همان طور که پیش تر به آن اشاره کردیم نسخه های محدود تری از سیستم عامل ویندوز قابلیت نصب در حالت uefi را دارند برای همین کاربران با محدودیت مواجه خواهند شد. زیرا uefi امکانات بیشتری به کاربران ارائه میدهد و لازمه این امکانات نصب بودن نسخه جدید ویندوز است.

اما بایوس به دلیل قدیمی بودن هر نوع سیستم عاملی را پشتیبانی میکند اما نسبت به uefi سرعت و امکانات کمتری به کاربر ارائه میدهد.

 

3 . تفاوت bios و uefi در امنیت دستگاه

قطعا با یک بررسی ساده متوجه میشوید که هر چیزی که نسل جدیدی از آن منتشر شده باشد قطعا امنیت آن بیشتر است.

امنیت موجود در uefi از بایوس بیشتر می باشد علت آن هم وجود تنظمیات و ویژگی های بروز استفاده شده در آن می باشد.

 

✴️✴️ تماس با پشتیبان سخت افزاری رایانه کمک برای عیب یابی و تعمیرات کامپیوتر: ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129

 

4 .سرعت و عملکرد بایوس نسبت به یو ای اف آی

با توجه به مستقل بودن، uefi از سرعت و البته عملکرد بهتری نسبت به بایوس برخوردار می باشد بنابراین برای دیوایس های نسل جدید بیشتر از UEFI در آنها استفاده میشود.

 

همچنین محیط کاربری uefi کاربرپسند تر می باشد و امکان استفاده از موس یا کلید های میانبر بر روی دستگاه های نسل جدید وجود دارد. اما در بایوس قدیمی تصویر گرافیکی نبوده و امکان استفاده از موس در آن وجود ندارد.

 

عبارت (dual-bios) به چه معنا است؟

شاید تا به حال بارها با این عبارت برخورد کرده باشید اما مفهوم آن را به درستی ندانید، قبل از هر چیز لازم است بدانید که در برخی از مادر بردها دو چیپ بایوس به شرح ذیل وجود دارد.

  • Main bios
  • Backup bios
Dual chip BIOS on the motherboard close-up

Main bios چیپ اصلی و Backup bios چیپ پشتیبان نام دارد. این چیپ پشتیبان در مواقعی که چیپ اصلی دچار مشکل شود وارد مدار شده تا سیستم دچار مشکل نشود.

پبشنهاد میکنیم مطلب ” مشکل وارد شدن به بایوس در هر بار روشن کردن کامپیوتر ” را نیز مطالعه کنید.

به یاد داشته باشید که بایوس حافظه ای فقط خواندنی می باشد از این روی تنظیمات بر روی آن ذخیره نخواهد شد به همین دلیل برای ذخیره کردن تنظیمات هنگام خاموش شدن سیستم، بایوس این تنظیمات را بر روی (CMOS) ذخیره سازی خواهد کرد.

 

پرسش و پاسخ تفاوت یو ای اف ای و بایوس کامپیوتر

در بخش بالا به صورت کامل به توضیح BIOS  و UEFI اشاره کردیم و تفاوت های آن را گفتیم اما در این بخش قصد داریم به برخی از سوالات کاربران بپردازیم. پس با ما همراه باشید و در صورتی که نیاز به مشاوره در این زمینه دارید از بخش نظرات مشاوره رایگان کامپیوتری دریافت کنید.

 

ویندوز uefi چیست؟

ویندوز UEFI همان سیستم عامل ویندوز است که قابلیت شناسایی ufei را دارد.

در واقع همانطور که گفته شد UEFI یک بخش جدید و جایگزین بایوس های قدیمی است به همین دلیل تنها از نسخه ویندوز 7 (32 بیت) به بالا پشتیبانی میکند. در صورتی که نسخه قدیمی تر نصب کنید امکان دارد نتوانید به درستی به این بخش دسترسی داشته باشید.

در ادامه به لیست ویندوز uefi اشاره میکنیم که بر روی آنها امکان استفده از قابلیت های بخش UEFI امکان پذیر است.

  • ویندوز 7 (32 بیت)
  • ویندوز 7 (64 بیت)
  • ویندوز 8 (32 بیت)
  • ویندوز 8 (64 بیت)
  • ویندوز 10 (32 بیت)
  • ویندوز 10 (64 بیت)
  • ویندوز 11

 

بوت uefi چیست؟

بوت کردن uefi یعنی حالتی که زمان وارد شدن به تنظیمات uefi داشته باشید. در این بخش مانند بایوس قدیمی، میتوانید به تنظیمات حیاتی ویندوز دسترسی داشته باشید و برخی تغییراتی در آن اعمال کنید.

UEFI تمام اطلاعات مربوط به مقداردهی اولیه و راه اندازی را در یک ذخیره می کند.

 

 efi چیست؟

ای اف آی فایلی است که تمام اطلاعات ضروری سیستم بایوس UEFI در آن ذخیره میشود. این اطلاعات شامل، بالا آمدن ویندوز، خاموش شدن، تنظیمات اعمال شده کاربر در ویندوز و... میباشد.

 

bios در کامپیوترچیست 

به زبان خیلی ساده، یک پردازشگر داخلی است که برای راه اندازی صحیح سیستم و انجام کار درست دستگاه کمک میکند و به صورت اتوماتیک بر روی کامپیوتر و لپ تاپ های وجود دارد.

BIOS کامپیوتر معمولاً به عنوان یک تراشه روی مادربرد رایانه شما تعبیه شده است اما در نسخه های جدید مادربورد ها جای خود را به UEFI داده است.

 

تفاوت uefi و gpt چیست؟

همانطور که اگر این مقاله را مطالعه کرده باشید، uefi یک تکنولوژی جدید جایگزین بایوس های قدیمی برای مدیریت ویندوز است. اما gpt فرمت هارد کامپیوتر است که قابلیت شناسایی UEFI را دارد.

در واقع برای استفاده از امکان UEFI لازم است هارد دستگاه شما فرمت GPT باشد.

 

کلام آخر

در پایان از همراهی شما سپاسگزاریم، اگر در خصوص مقاله ” فرق بایوس و uefi چیست ” با مشکل یا سوالی مواجه شده اید و یا برای حل مشکلات کامپیوتری خود می توانید با کارشناسان رایانه کمک از طریق شماره های ۹۰۹۰۷۱۵۴۰ یا ۰۲۱۷۱۲۹  در ارتباط بوده و از کارشناسان فنی ما مشاوره تلفنی و اینترنتی ارزان دریافت کنید.

دیدگاه کاربران

" برای این مطلب دیدگاهی نوشته نشده است " هرگونه سوال ، ابهام یا نظری دارید برای ما بنویسید ثبت دیدگاه

ثبت دیدگاه

به غیر از نام، سایر اطلاعات اختیاری بوده و در سایت منتشر نخواهند شد

نام شریف شما *

ایمیل شما

موبایل

متن دیدگاه *

عملیات انجام شد