مطمئناً واژه IOT یا همان اینترنت اشیا به گوشتان خورده است ولی کاربرد و معنای آن را نمی دانستید نظریه یی که مرتبط به اینترنت اشیاء می باشد برای اولین بار در سال۱۹۹۹ میلادی توسط کوین اشتون بررسی و بیان شده است.
اما تقریباً به صورت جدی در دنیای آی تی دو سال است که در این مبحث کار می شود یکی از جالبترین نکات این تکنولوژی به این صورت می باشد که اکثر کسب و کارها مرتبط با تکنولوژی در حال حرکت به سمت استفاده از اشیا هوشمند می باشند.
آنچه مطالعه میکنید
✅مفهموم کلی واژه اینترنت اشیا چیست؟
✅تعامل با دنیای فیزیکی چطور توسط اینترنت اشیا تغییر می کند .
✅تفاوت های اینترنت فعلی با اینترنت اشیا نسل جدید
✅نقش IPv6 در اینترنت اشیاء کامپیوتر و لپ تاپ
✅نقش نسل پنجم اینترنت همراه در اینترنت اشیاء
✅IoT چگونه کار می کند؟ ( روش کار اینترنت اشیا چگونه است؟ )
✅کاربرد اینترنت اشیا به زبان ساده
✅معماری اینترنت اشیا به چه صورت است؟
✅اینترنت اشیا چییست به زبان ساده
✅چه نوع دستگاههای میتوانند به اینترنت اشیا مجهز شوند؟
✅تکنولوژی اینترنت اشیا چقدر در دنیا امروزی مورد استفاده قرار گرفته است؟
✅سخن پایانی
جهت کسب اطلاعات بیشتر در مورد IOT همراه رایانه کمک آنلاین باشید.
اینترنت اشیا IOT مخفف عبارت Internet of Things می باشد اینترنت اشیا تقریبا چیز جدید و ناآشنایی نیست چون اولین نمونه آن در سال۱۹۸۹ توسط توستر متصل به اینترنت رونمایی شد.
✴️✴️ تماس با پشتیبان رایانه کمک برای عیب یابی و رفع مشکلات شبکه کامپیوتر و لپ تاپ: ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
مفهموم کلی واژه اینترنت اشیا چیست ؟
اینترنت اشیا یا همان IOT به شکل و بستری از اینترنت اطلاق می شود که در آن هر چیز که توانایی ارتباط به صورت شبکه را داشته باشد به یکدیگر و یا اینترنت متصل باشد. با استفاده از اینترنت اشیا میتوان دستگاه های مختلف را به یکدیگر از طریق اینترنت متصل کرد.
برای مثال میتوان به یخچال هوشمندی اشاره کرد که اگر به اینترنت متصل باشد می تواند شما را از موجودی و تمامی تاریخهای انقضای محصولات موجود در یخچال با خبر سازد.
به طور کلی اینترنت اشیا به ما کمک میکند که تمام اشیای مورد استفاده خود در زندگی روزمره را در صورت هوشمند بودن بتوانیم از راه دور به کمک اینترنت و زیرساختهای اینترنتی کنترل نماییم.
نکته : IOT به کاربران خود فرصتی می دهد تا دنیای فیزیکی و سیستم های مبتنی بر شبکه را با هم ادغام سازند این کاربران می توانند به کمک رایانه تمامی سیستم هایی مانند خودروهای هوشمند ،یخچال های هوشمند یا خانه های هوشمند را تحت نظر داشته باشند
این روز ها در مباحث گوناگونی می توان روابط بین دستگاه ها و انسان را به صورت مستقیم مشاهده نمود و تمامی این گونه از وسایل را توسط اینترنت اشیا باهم ادغام کرد.
پس در تعریفی دیگر تمامی اینگونه از وسایل را اینترنت اشیا یا همان Internet of Things می گویند.
تعامل با دنیای فیزیکی چطور توسط اینترنت اشیا تغییر می کند .
با توجه به دنیای امروزی می توان گفت اینترنت اشیا را به عنوان انقلاب صنعتی نوین یا انقلاب صنعتی بعدی نامگذاری کردهاند
اینترنت اشیا می تواند تمامی کسب و کارها ، مصرف کنندگان ،دولت ها و دنیای فیزیکی پیرامون ما را تغییر دهد . در این بخش قصد داریم روند پیشرفت و رشد اینترنت اشیا را توضیح دهیم همراه رایانه کمک آنلاین باشید.
تقریباً دو سالی است که نهاد هایی مانند (BI Intelligence (BusinessInsider خواهان رشد اینترنت اشیا بوده و بسیار آن را دنبال می کند .
به طور کلی این نهاد تجزیه و تحلیلی روی روند متصل شدن سازمان ها ، دولت ها، کسب کار ها و مشتریان خود به اینترنت اشیا انجام می دهد یعنی روش هایی را ایجاد می کند
تا مشتریان قادر شوند تا دستگاههای خود را به IoT متصل نمایند و روشهای متصل کردن دستگاه های مختلف را با اینترنت اشیا برسی می کند.
این نهاد تقریباً برای انجام آزمایش هایی جهت متصل کردن وسایل مختلف با اینترنت اشیا در محیط های مختلف و به کمک رایانه های شبیه سازی بسیار قوی به آزمایش پرداخت است که تاکنون قسمت هایی مانند تولیدی ها ، حمل و نقل کشاورزی و خانه های هوشمند جز آزمایش قرار گرفته اند .
طبق گزارش جدید ازBl تمامی اجزا و اکوسیستم اینترنت اشیا به صورت واضح شرح داده شده است گزارش جدید شامل اطلاعاتی درباره تحلیل گر ها، شبکه دستگاه ها و امنیت iot می باشد.
این گزارش تقریباً پیش بینی یا تخمینی از بازار برای پیشرفت و رشد اینترنت اشیاء ارائه داده است با توجه به این گزارش میتوان گفت iot رو به پیشرفت می باشد سرمایه گذاری و میزان بازگشت سرمایه در این سیستم به صورت مستقیم بالا می باشد.
تفاوت های اینترنت فعلی با اینترنت اشیا نسل جدید
به طور کلی تفاوت خاص و محسوسی بین اینترنتی که در حال حاضر کاربران از آن استفاده می کنند و اینترنت اشیاء وجود ندارد و نباید اینترنت اشیاء را یک بستر جدا از اینترنت مرسوم فعلی دانست
تنها با تغییر در برخی پروتکل های ارتباطی و اضافه شدن استاندارد های مختلف زیر ساختی و امنیتی مفهوم اینترنت اشیا قابل پیاده سازی می باشد.
نقش IPv6 در اینترنت اشیاء کامپیوتر و لپ تاپ
پروتکل اینترنت یا ip یکی از مهمترین پروتکل های اساسی در اینترنت می باشد به کمک این پروتکل دستگاه های مختلف در اینترنت شناسایی شده و می توانند هویت داشته باشند. کار این پروتکل امکان معرفی هر دستگاه متصل به اینترنت به کمک یک آدرس ip در هر شبکه ای و یا اینترنت می باشد.
در واقع آدرسip را میتوان پلاک معرفی هر دستگاه در اینترنت دانست که این اعداد به صورت یکتا درشبکه اینترنت و توسط قوانین و الگوریتم هایی خاص تولید می شوند
اما با معرفی مفهوم اینترنت اشیا و با ورود تعداد بیشماری از دستگاه های هوشمند متصل به اینترنت دیگر این پروتکل با الگوریتم های خود پاسخگوی این تعداد عظیم نبوده و میبایست مبتکران این حوضه تغییراتی را در این پروتکل ایجاد می کردند
تا بتوان بازه بیشتری از دستگاه ها را همزمان در شبکه اینترنت پوشش داد. این شد که ip v6 یا ورژن ۶ معرفی شد که به کمک تغییراتی که در آن ایجاد شده تعداد بسیار زیادی از دستگاه های مختلف را میتوان در یک شبکه پوشش داد.
این پروتکل در حال حاضر نیز قابل استفاده بوده و بسیاری از شرکت های ارائه دهنده اینترنت بستر شبکه خود را بر روی ipv6 بنا نهاده اند. در کنار این تغییرات قوانین و پروتکل ها در بستر اینترنت تکنولوژی های نوین اینترنت نیز خود را برای اشیایی که دیر یا زود به اینترنت ملحق می شوند آماده می کنند.
نقش نسل پنجم اینترنت همراه در اینترنت اشیاء
از میان این تکنولوژی ها بستر شبکه های نسل پنجم اینترنت همراه یا همان ۵G در این قضیه پیشگام بوده و از ابتدا بر پایه اینترنت اشیا پروتکل ها و قوانین آن تنظیم شده است.
IoT چگونه کار می کند؟ ( روش کار اینترنت اشیا چگونه است؟ )
اکنون که با نام و ویژگی های مختلف اینترنت اشیا آشنا شدید، شاید این سوال برای شما کاربران رایانه کمک پیش بیایید که اینترنت اشیا چگونه میتواند به وسایل مختلف متصل شود؟
و یا چگونه اینترنت اشیا میتواند اطلاعات لازم بین وسایل مختلف ارسال و دریافت کند؟
در حالت کلی اینترنت اشیا یا همان IOT به سه روش عمده فعالیت میکند.
-
جمع آوری اطلاعات از طریق سخت افزار درون وسایل و سنسور های متصل به آن.
در همان قدم اول اینترنت اشیا با وسیله مورد نظر ارتباط برقرار کرده و اطلاعات مرتبط به محل دقیق دستگاه و داده های درون آن را بررسی میکند.
عملاً انجام این کار با استفاده از بلوتوث، امواج وای فای، شبکه کامپیوتری و… انجام میشود.
-
اشتراک گذاری و انتقال اطلاعات به دستگاه و نگه داری داده ها در فضای ابری
پس از این که ارتباط خود را به صورت کامل با دستگاه برقرار کند، با استفاده از نوع ارتباط خود با دستگاه اطلاعات آن را به صورت کامل به فضای ابری خود انتقال میدهد.
-
تجزیه و تحلیل داده ها و با استفاده از نرم افزار های مربوطه
اکنون که اطلاعات از دستگاه گرفته شده، وقت آن است که با استفاده از نرم افزار و سخت افزار های مختلف این اطلاعات را ویرایش و مورد بررسی قرار میدهد
این تجزیه و تحلیل میتواند از انجام کار های بسیار ساده مانند روشن شدن یک لامپ، یا کتری برقی، تا فرمان های پیچیده مانند تنظیم خصوصی هواپیمایی باشد.
کاربرد اینترنت اشیا به زبان ساده
کاربرد اینترنت اشیا در ایران به شدت احساس میشود به صوری که امروزه شرکت ها در زمینه های مختلفی از این سیستم استفاده میکنند. زیرا اینترنت اشیا کار ما انسان ها در انجام هر کاری ساده تر میکند تا دیگر نیازی به نیروی کار اضافی نباشد.
همچنین کاربرد اینترنت اشیا فقط در حوزه تکنولوژی نیست و در حوزه حملونقل ، لجستیک، بهداشت و درمان؛ حوزه محیط زیست هوشمند و حوزه فردی و اجتماعی، نظامی و اقتصادی بیان کرد. در ادامه به برخی از آنها میپردازیم تا دید بهتری از این موضوع داشته باشید.
اینترنت اشیا در در حوزه حملونقل: وجود سیستم های مدیریتی و کنترل ترافیک، دوربین ها ثبت سرعت و جریمه کردن رانندگان متخلف بدون دخالت انسان مرتبط به حوزه اینترنت اشیا در حمل نقل است.
اینترنت اشیا در در حوزه بهداشت: بسیاری از بیمارستان های امروزه در دنیا وقتی فردی به بیماری دچار میشود تمام فرانید نوبت دهی، ویزیت، بررسی بیمار و دریافت دارو توسط یک اپلیکیشن روی تلفن فرد انجام میشود که به اینترنت اشیا در بیمارستان و نظام سلامت متصل است.
اینترنت اشیا در در حوزه حوزه محیط زیست: مدیریت درست منابع آبی و خاکی، مدیریت و بررسی دقیق بیماری در حیوانات یک محیط مانند مرغداری و... از نشان از پیشرفت میدهد.
اینترنت اشیا در در حوزه خدمات اجتماعی: موارد مانند، کنترل وسایل درون منزل مثل کولر گازی، لباسشویی، تلویزیون و... یک نمونه از این مثال است.
اینترنت اشیا در در حوزه نظامی: وجود سیستم های رهگیری هواپیما و موشک دوربرد و شلیک به آنها بدون دخالت انسان یک نمونه بارز از اینترنت اشیا نظامی است.
اینترنت اشیا در در حوزه اقتصادی: تمامی موارد بالا که به صورت خلاصه گفته شد باعث کاهش هزینه های اضافی میشود که به صورت غیر مستقیم بر روی اقتصاد تاثیر میگذارد و فروش سیستم های اینترنت اشیا که بر روی دستگاه های مختلف همخوانی دارند به صورت مستقیم در پیشرفت یک کشور تاثیر دارد.
✴️✴️ تماس با پشتیبان رایانه کمک برای عیب یابی و رفع مشکلات شبکه کامپیوتر و لپ تاپ: ☎️از طریق تلفن ثابت 9099071540 و 📱 از طریق موبایل 0217129
معماری اینترنت اشیا به چه صورت است؟
خوب حالات که با تعریف اینترنت اشیا و مفهوم آن آشنا شدید وقت آن است که به معماری آن بپردازیم.
برای اینکه یک سیستم اینترنت اشیا داشته باشید لازم است یک ساختار برای آن تعریف کنید تا بتواند به درستی فعالیتی که به آن سپرده میشود را انجام دهد.
طبق توضیحات کارشناسان که ITU (اتحادیه بین المللی ارتباطات) برای معماری اینترنت اشیا ارائه داده است، شامل ۴ لایه اصلی در این ساختار هستیم که به صورت خلاصه در این بخش به آنها اشاره کرده و در ادامه توضیح میدهیم.
لایه اول: دستگاه
در این لایه که با نام خود دستگاه شناخته میشود مرتبط به خود سیستمی که قرار است اطلاعات اولیه را از کاربر دریافت کنند. مثلا حسگر های که قرار است دما محیط را دریافت کنند و یا بخشی که قرار است صدای کاربر را دریافت و فرمان آن را اجرا کند.
همچنین دستگاه ها شامل دو دستهی مولد اطلاعات (حسگرها ) و مصرفکنندهی دیتا ( محرکها ) میشوند.
لایه دوم: مزیت های شبکه
در این بخش اطلاعات دریافتی که توسط لایه اول دریافت شده تبدیل به ساختار قابل شناسایی توسط اینترنت اشیا میشود. مثلا اگر درخواست خود را به صورت صوتی از دستیار گوگل خواسته اید، طول موج صدا شما تبدیل به زبان قابل فهم برای دستگاه میشود تا بتواند فرمان شما را اجرا کند.
در واقع در این لایه دادههای آنالوگ ابتدا به دیجیتال تبدیل شوند سپس به مراحل بعدی منتقل شوند تا دستگاهی که درخواست را دریافت کرده بتواند آن را شناسایی کند.
مثال این مورد در دستیار های شخصی تلفن همراه بسیار شایع است. شما از دستیار شخصی گوشی خود (الکسا، گوگل و...) میخواهید تا یک هشدار برای شما تنظیم کند. صدای تولید شده توسط میکروفون دریافت شده (فعالیت لایه اول) و پس از دریافت به یک دستور قابل فهم توسط گوشی تبدیل میشود (فعالیت لایه دوم)
لایه سوم: مدیریت خدمات
اگر به مهندسی نرم افزار تسلط داشته باشید این لایه با نام میان افزار هم شناخته میشود، لایه ای که بین نرم افزار و کاربر قرار میگیرد تا بتواند مانند یک پل ارتباطی بین این دو بخش عمل کند.
این لایه وظیفه تجزیه و تحلیل اطلاعات؛ مدیریت دستگاهها و جریان دادهها و یکپارچهسازی مکانیزمهای دستیابی به اطلاعات را دارد.
لایه آخر: انجام فرایند درخواست شده
در این بخش دستوری که توسط کاربر وارد سیستم اینترنت اشیا شده در صورتی که درست باشد انجام شده و در صورتی که مشکلی داشته باشد دوباره به کاربر برگشت داده میشود.
اینترنت اشیا چییست به زبان ساده
به زبان خیلی ساده IoT یا همان تکنولوژی اینترنت اشیا است که از طریق آن میوان برخی از وسایل الکترونیکی را از راه دور کنترل کرد. در واقع اینترنت اشیا یک سیستم پیچیده برای محاسبات و مدیریت دستگاه های الکترونیکی است که بدون حضور انسان میتوان به آنها دستور داد که فعالیت خاصی را انجام دهند.
به عنوان مثال یک سیستم اینترنت اشیا امازون در خانه بر روی سیستم برقی منزل شما متصل میشود و زمانی که قصد داشته باشید وسیله ای را روشن و خاموش کنید کافی است با صدای بلند از دستگاه آمازون بخواهید که این کار را برای شما انجام دهد. مثلا چراغ اتاق را روشن کن یا ماشین لباسشویی را خاموش کن و... این کار بدون دخالت شما و فقط از طریق دستور شما منتقل میشود.
چه نوع دستگاههای میتوانند به اینترنت اشیا مجهز شوند؟
جواب این سوال کمی پیچیده است، زیرا در اولین قدم، باید وسیله مورد نظر مانند ( گوشی های هوشمند ، کامپیوتر، لپ تاپ و… ) امروزی باشد و از پردازنده اصلی و حافظه ذخیره سازی اطلاعات بهره ببرد.
دوم: دستگاه توان برقراری ارتباط با دیگر وسایل را داشته باشد تا بتواند از این طریق داده های و اطلاعات درون خود را جا به جا یا اشتراک گذاری کند.
سوم: این که دستگاه باید حداقل یک راه برای متصل شدن به دنیای اینترنت یا شبکه های مختلف مانند ( Wi-Fi ، Bluetooth و… ) را داشته باشد.
در واقع دنیای امروزه که تکنولوژی حرف اول را در پیشرفت میزند، اینترنت اشیا در بسیاری از نقطه های آن دیده میشود.
به عنوان مثال نمونه ای از این تعاملات بین انسان و اینترنت اشیا را میتوان به دستیار های صوتی درون گوشی های موبایل نسبت داد، که کاربران در طول روز هزاران سوالات خود نظیر ( حل مسائل مختلف، شیوه استفاده از یک وسیله، حل مشکلات کامپیوتری و موبایلی و… ) را میپرسند و از هوش مصنوعی جواب صحیح را دریافت میکنند.
تکنولوژی اینترنت اشیا چقدر در دنیا امروزی مورد استفاده قرار گرفته است؟
همان طور که تا کنون باید متوجه شده باشید بسیاری از فعالیت مهم انسان توسط این تکنولوژی انجام میشود و نبود آن میتواند باعث مشکلات بسیاری شود.
تا کنون طبق بررسی شرکت های بزرگ خدمات کامپیوتری آنلاین و اینترنتی، بیش از ۴۰ هزار استارتاپ مبتنی بر تکنولوژی اینترنت اشیا در دنیا اینترنتی و یا حتی فیزیکی ایجاد شده اند و گفته میشود با پیشرفت تکنولوژی تعداد این شرکتها و استارتاپ ها از ۵۰ هزار هم عبور کنند.
چه دستگاه هایی می توانند به اینترنت اشیا متصل شوند؟
امروزه بیشتر دستگاههای که تولید میشوند امکان متصل شدن به اینترنت اشیا را دارند. دیوایس های مانند، تلویزیون، لپ تاپ، کامپیوتر، گوشی همراه، تبلت، لامپ های هوشمند و... فناوری خاصی دارند که میتوانند از طریق اینترنت با هم ارتباط برقرار کرده و تعامل داشته باشند.
برای پاسخ به این سوال باید گفت بله، هر دستگاهی که قابلیت اتصال به اینترنت داشته باشد از فناوری IOT پشتیبانی میکند و میتواند به اینترنت اشیا متصل شود.
آیا اینترنت اشیا از اینترنت معمولی جدا می باشد؟
خیر. برای دسترسی به اینترنت اشیا لازم است به اینترنت دسترسی داشته باشید. در واقع اینترنت اشیا زیرمجموعه اینترنت محسوب میشود و برای اینکه دستگاهی به IOT وصل باشدبه اینترنت نیاز دارد.
به عنوان مثال لازم است گوشی یا کامپیوتر شما به اینترنت متصل باشد تا بتوانید از راه دور به آن دسترسی داشته باشید یا فعالیتی با آن انجام دهید.
برای اتصال به اینترنت اشیا نیاز به تجهیزات خاصی می باشد؟
بله. دستگاه های نسل جدید تکنولوژی مخصوص به خود را دارند و تنها با نصب یک نرم افزار به IOT متصل میشوند اما برخی دیوایس های قدیمی یا دستگاه های که کلا از اینترنت اشیا پشتیبانی نمیکنند لازم است با یک گجت خاص آنها را به اینترنت اشیا متصل کرد.
سخن پایانی
به زودی دنیا دیجیتال تمام زندگی انسان را در برمیگیرد و همین موضوع باعث آسانی زندگی میشود.نظر شما در مورد اینترنت اشیا و قابلیتهای که میتواند این تکنولوژی در اختیار ما قرار دهد، چیست؟
ممنونیم که با این مقاله همراه نیودانش بودید.چنانچه در حل مشکلات کامپیوتری و مشکلات نرم افزار های کاربردی موبایل خود دچار مشکل شده اید می توانید از کارشناسان مجرب رایانه کمک در زمینه حل مشکلات کامپیوتری و برطرف کردن خطاهای گوشی استفاده نمایید
همچنین چنانچه به تازه ترین اخبار روز تکنولوژی و جدیدترین ترفندهای آموزشی گوشی و موبایل علاقه دارید میتوانید از پیج اینستاگرام رایانهکمک دیدن فرمایید.